Waarom voegt met grafietdeeltjes toe bij het isoleren?

Isoleren met grafiet houdt in dat er grafietdeeltjes worden toegevoegd aan isolatiemateriaal om de warmtegeleiding te verminderen en daarmee de isolatiewaarde te verhogen. Grafiet is een uitstekende warmtegeleider, maar het is ook een goede stralingsabsorbeerder en -reflecteerder. Daarom wordt grafiet toegevoegd aan isolatiemateriaal om de warmtestraling te verminderen en de thermische isolatieprestaties te verbeteren.

Isolatiematerialen met grafiet worden vaak gebruikt in toepassingen waar hoge thermische prestaties vereist zijn, zoals bijvoorbeeld in de bouwsector voor isolatie van muren, vloeren en daken. Grafiet kan worden toegevoegd aan verschillende soorten isolatiematerialen, zoals polystyreen, polyurethaan, glaswol en steenwol.

De voordelen van isoleren met grafiet zijn onder andere:

  1. Hogere isolatiewaarde: De grafietdeeltjes in het isolatiemateriaal verminderen de warmtegeleiding en verbeteren daarmee de isolatiewaarde van het materiaal.

  2. Dunner isolatiemateriaal: Isolatiemateriaal met grafiet kan dezelfde thermische prestaties bieden als traditionele isolatiematerialen, maar met een dunnere laag, waardoor ruimte bespaard kan worden.

  3. Betere weerstand tegen stralingswarmte: De toevoeging van grafiet verbetert de weerstand tegen stralingswarmte, wat vooral nuttig is bij hoge temperaturen.

  4. Milieuvriendelijk: Grafiet is een natuurlijk mineraal en kan worden gerecycled. Bovendien kan de hogere isolatiewaarde van het materiaal helpen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Het isoleren met grafiet kan echter duurder zijn dan traditionele isolatiematerialen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal voldoet aan de geldende regelgeving en normen.